Lengyel nemzeti ünnep Szegeden

Lengyelország nemzeti ünnepe alkalmából kétnapos programsorozatot szerveztünk Szegeden a Szeged-Csanádi Egyházmegyével és a Gál Ferenc Egyetemmel együttműködve.

A rendezvény első napján a tudományé volt a főszerep, ugyanis a Gál Ferenc Egyetem dísztermében rendeztük meg a Mit üzennek Hőseink? című konferenciát, amelyen neves magyar és lengyel előadók vettek részt, így Németh Emma szociális testvér, Józef Marecki professzor atya és Wojciech Frazik professzor a krakkói IPN munkatársai, Michał Siwiec-Cielebon, a Wadowicei Múzeum vezetője, valamint Molnár Imre ny. diplomata, történész.

A konferenciát könyvbemutató követte, amelynek alkalmával bemutattuk  Witold Pilecki auschwitzi jelentésének magyar kiadását. Ez egy hiánypótló munka, hiszen Witold Pilecki önfeláldozása szinte teljesen ismeretlen Magyarországon.

Híradás a konferenciáról: https://www.magyarkurir.hu/hirek/mit-uzennek-hosok-lengyel-fuggetlenseg-napja-alkalmabol-szerveztek-konferenciat-szegeden

2022. november 18-án az emlékezés került fókuszba. A Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület díszőrséget adott a Katyń-emlékkeresztnél, ahol az első és a második világháború magyar és lengyel áldozataira emlékeztünk. Ezt követően Őexc. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrált szentmisét a lengyel és a magyar nemzetért, majd Lidia Ksiązkiewicz orognakoncertje következett.

A kétnapos programosorozatot ünnepi fogadás zárta, ahol jelen volt Őexc. Sebastian Kęciek Lengyelország budapesti nagykövete is.